Między Rzędami

BLOG SADOWNICZY

EKONOMIA HANDEL JABŁKO PRZEMYSŁOWE KONCENTRAT JABŁKOWY

Rzut okiem na światowy rynek koncentratu i jabłek przemysłowych

Chociaż zmagamy się z przymrozkami, widmem braku pracowników sezonowych oraz zbliżającą się wielkimi krokami wiosenną suszą, to warto odnotować co się dzieje w branży przetwórczej. Jak również w światowym handlu koncentratem jabłkowym. Ciekawie prezentują się także aktualne ceny jabłek przemysłowych w USA.

Obecnie bardzo niewiele zakładów przetwórczych w Polsce przerabia krajowy surowiec. Dochodzą natomiast informacje o wzmożonym imporcie koncentratu z Ukrainy. Nie zdziwi zatem fakt, że największe przetwórnie wraz ze wznowieniem produkcji w tym tygodniu, planują obniżyć cenę. Można to dla kontrastu porównać z apelami o nie wprowadzaniu podatku cukrowego i obawami o bankructwa polskich gospodarstw sadowniczych.

Jeśli chodzi o światowy handel koncentratem jabłkowym sytuacja jest również niezwykle ciekawa. Wraz z brakiem dostaw z Chin, cena koncentratu powoli, lecz stale rośnie. Obecnie waha się ona od 1519 $/tona do 1666 $/tona. Pojedyncze transakcje przekraczają nawet barierę 1700 $. Amerykanie jak na razie kupują w Europie. Bardzo prawdopodobne jest, że Chińczycy po opanowaniu epidemii u siebie, wejdą na światowy rynek ze znaczącymi ilościami i jednocześnie niskimi cenami koncentratu.

864917828

Niestety są to ceny dla pośredników kreujących rynek w Polsce, a nie dla mniejszych, polskich przetwórców.

Dodatkowo, jak podają angielscy analitycy. Eksport koncentratu z Chin spadł w styczniu równo o połowę. Z 82 000 ton do 41 000 ton.

Ciekawostką wydają się być ceny jabłek przemysłowych za oceanem. Podczas gdy w Polsce ceny skupu spadają, być może spowodowane wzmożonym importem. W Stanach ceny są niemal dwukrotnie wyższe. Wszyscy działamy na tym samym globalnym rynku, przy porównywalnych cenach produktu przetworzonego. Jednak amerykańscy sadownicy otrzymują za przemysł, w przeliczeniu od 0,92 do 1,09 zł/kg. Czy zatem tamtejsi przetwórcy dokładają do interesu? – oczywiście, że nie!

Źródło: National Apple Processing Report

www. iegvu.agribusinessintelligence.informa.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *