); ga('send', 'pageview');

Między Rzędami

BLOG SADOWNICZY

EKONOMIA

Borówka najczęściej zalecanym owocem przez dietetyków w USA

Według sondażu przeprowadzonego przez amerykańską Highbush Blueberry Council nieco ponad 2000 zarejestrowanych dietetyków ujawniło, że 86% z nich poleca borówki „często lub zawsze”. Około 88% ankietowanych zauważyło, że jagody są bogate w witaminy i minerały, 85% uznało jedną porcję (125g) za dobre źródło błonnika, a 78% wskazało, że jagody zawierają polifenole roślinne.

Amerykańskie stowarzyszenie producentów borówki wysokiej zaangażowane jest we współpracę z dietetykami, ponieważ są oni pionierami w zakresie pozytywnych zmian w zdrowiu Amerykanów. Plantatorzy pozytywnie oceniają takie działania, widzą także, jak dobrze przekłada się to na handel i ceny.

Wielokrotnie wskazywało, że korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem borówki są ważnym czynnikiem zwiększającym popyt i produkcję tego owocu, zarówno jako świeżego, jak i przetworzonego. Zakupy mrożonych uprawianych borówek amerykańskich w USA wzrosły o 6% w 2018 r. Mrożone borówki są drugim po truskawkach najczęściej kupowanym produktem jagodowym w Stanach Zjednoczonych. Jednak konsumpcja truskawek w USA charakteryzuje się stagnacją, podczas gdy spożycie borówki rośnie.

Wynika z tego, że i polskie stowarzyszenia powinny pomyśleć nad promowaniem spożycia owoców jagodowych właśnie z tej, prozdrowotnej perspektywy. Ale uzasadnionej konkretnymi badaniami. Skoro takie działania bezpośrednio przekładają się na zwiększenie konsumpcji, a co za tym idzie produkcji to trzeba bezapelacyjnie wykorzystać także tą, swoistą metodę marketingu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *