Między Rzędami

BLOG SADOWNICZY

EKONOMIA

Ukraiński koncentrat w Kozietułach!

Przed chwilą na facebookowym profilu sadowniczej Agrounii ukazały się zdjęcia przedstawiające dwie cysterny. Są to ukraińskie cysterny z koncentratem jabłkowym, a znajdują się przed przetwórnią w Kozietułach, która dysponuje największą mocą przerobową w kraju.

Sadownicy zwracają uwagę na mieszanie koncentratu z polskim i sprzedaż dalej jako produkt polski. Ma to potwierdzenie w amerykańskich źródłach, według których z polski w sezonie 2018/2019 re-eksportowano 38 000 ton koncentratu z Ukrainy i Mołdawii.

Według amerykanów proceder ten trwa nadal. Ukraiński i mołdawski koncentrat o poziomie brix 40 jest mieszany z lepszej jakości polskim produktem.

Sadownicy po raz kolejny zwracają uwagę, na to, że jesienią do polskich przetwórni trafiały duże ilości jabłek przemysłowych spoza UE. Jabłka te miały przekroczone normy pozostałości środków ochrony roślin, bądź zawierały niedozwolone w Polsce substancje. Agrounia przytaczając powyższe argumenty zwraca także uwagę na propagandę przetwórców, którzy tłumaczyli się, że nie mogą dać wyższych cen…. z czym trudno się nie zgodzić…

Źródło: https://www.facebook.com/AGROunia-Sadownicy-Warka-G%C3%B3ra-Kalwaria-Gr%C3%B3jec-291227641553341/

4 KOMENTARZE

    • Po tym, że pierwsza oś od strony ciągnika jest opuszczona, a przede wszystkim widać, że naczepa “siedzi na poduszkach”. Nie ma dużej przerwy między oponami a błotnikami.

  1. Pierwsza oś od ciągnika jest opuszczona, bo na postoju zawsze sie opuszcza, podnosi sie po starcie. Po kształcie opon nawet stwierdziłbym, że są one puste, nie widać nacisku.

  2. Problem jest inny i nie dotyczy głównie firmy w Koszetułach, ale dużego ukraińsko-polskiego producenta: import koncentratu soku jabłkowego z Ukrainy i Mołdawii w 2017 r. wynosi 50 000 ton, 2018: 38 000 ton, a w 2019: 44 000 ton . Można to łatwo odczytać z informacji dostarczonych przez GUS dla handlu międzynarodowego. Nawiasem mówiąc, stanowi to 80-90% całkowitego importu tego produktu (koncentrat soku jabłkowego powyżej 20 Brix). Najważniejsze jest jednak to, że produkt ten jest importowany jako półprodukt po tańszym podatku importowym, a następnie eksportowany jako polski produkt wysokiej jakości. Jest to szczególnie szkodliwe dla polskich producentów soków, którzy nie mają tych opcji, ale także obniża ceny jabłek za sok.
    Nawiasem mówiąc, sensowne jest również importowanie kwaśnego koncentratu ukraińskiego w celu dostosowania parametrów dla klienta za pomocą ekranów – ale jest to znacznie mniejsza objętość.

    Pozdrawiam
    M. E.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *