); ga('send', 'pageview');

Między Rzędami

BLOG SADOWNICZY

EKONOMIA

Jaki wpływ na cenę przemysłu ma niekontrolowany import jabłek przemysłowych z Rumunii, Serbii, Mołdawii i Ukrainy?

Cała sadownicza branża czeka na wzrosty cen przemysłu. Argumentów ku temu jest wiele. Jednak od mniej więcej tygodnia cena się nie zmienia. Jabłek już tylko ubywa, bo przecież większość z nas już skończyła zbiory. Do pod grójeckich punków skupu przyjeżdżają jednak co dzień transporty z importowanym jabłkiem przemysłowym. Czy to one są powodem cenowej stagnacji?

Na oczekiwane wzrosty miało wpłynąć wiele czynników. Po pierwsze znacznie mniejsza podaż owoców. W tym sezonie nie zobaczyliśmy kolejek ani na skupach ani przed przetwórniami. Znaczny eksport koncentratu jabłkowego do USA wiosną i latem tego roku, a co za tym idzie kurczące się zapasy. Kontrakty/zobowiązania, które przetwórnie muszą wyprodukować też nie są bez znaczenia.

Z drugiej strony przeciw obniżkom ma świadczyć stabilna i dobra cena koncentratu na poziomie 1,60 – 1,70 €/kg dla produktu o kwasowości 2,8 – 3,0%. (Za wyższą trzeba więcej zapłacić). Pytanie, które w materii przetwórstwa jabłek i ich ceny należy zadać jest następujące:

Jaki wpływ na cenę przemysłu ma niekontrolowany import jabłek przemysłowych z Rumunii, Serbii, Mołdawii i Ukrainy?

Na takie widoki można natrafić w największym zagłębiu sadowniczym Europie. Importowany przemysł w big-bagach… Na zdjęciu transport z Bośni i Hercegowiny

Niestety ciężko to jednoznacznie stwierdzić. Nie znamy dokładnych ilości. Ponieważ (nie wiedzieć czemu) Krajowa Administracja Skarbowa odmawia udzielenia takich informacji. Przedsiębiorcy działający na naszym lokalnym podwórku szkodzą sadownikom, zarabiając na imporcie. Bardziej szokujący jest fakt, jakości tych jabłek. Jak widzieliśmy w programie Alarm, w TVP 1 kilka dni temu. Jakiś odsetek tych owoców ma przekroczone normy pozostałości środków ochrony roślin. Także tych niedopuszczonych do stosowania na terenie Polski.

Nie wszyscy sadownicy wiedzą o tym procederze. Pewnie nie wiedzą tego też wszyscy przetwórcy. Jabłka te są sprzedawane jako polskie. Następnie będą przetworzone na koncentrat. Wymieszany z naszym nie będzie już przekraczał norm. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *